Thursday, August 06, 2009

Kalaulah otak manusia boleh di program semula!!!

Assalamualaikum semua. Semoga sentiasa dirahmati Allah selalu.

Hari ni ana nak kongsi pengalaman hari ini...memang mengajar ana kesabaran. Hari ni ana ada 6 masa dan 4 daripadanya jaga exam pra percubaan SPM. Pada pukul 2 setengah petang tadi ana diamanahkan untuk buat kelas tambahan 3 yakin untuk bahasa Inggeris. Ana tunggu punya tunggu dah pukul 3 setengah seorang manusia 3 yakin tak nampak. Ana andaikan kalau orang lain di tempat ana mesti angin satu badan punya. Jadi esok ana akan jumpa budak-budak ni dan tanya sebab mereka tak datang kelas. Ingat ana aje yang problem rupanya budak pandai pun ader masalah sikap sampai cikgu yang mengajarnya pun menangis.

Terdetik rasa hati ana untuk buat sesuatu tentang mereka. Masih tak sedar tentang penting nya belajar bahasa inggeris khasnya dan pmr secara umumnya. Seperti kata pepatah inggeris, "You can bring and force a horse to the river but can't force it to drink." Maksud nye kita boleh berusaha macam-macam tapi tidak dapat paksa mereka untuk belajar. Hai entah la. Seperti yang dinyatakan pada tajuk jika seorang cikgu dapat reprogram pelajarnya Insyallah kita boleh maju dan lebih baik. Adalah kiranya tuan puan dapat memberi komen atau pengalaman sila lakukan. Itulah sebabnya kalau ibu bapa terlepas pandang memang tak pandang la yer tak. Jangan anggap sekolah sekadar untuk belajar sahaja dan bukan juga taman asuhan kanak-kanak.Perlu banyak ambil tahu dan mengajar mereka menghormati orang tua. WASSALAM.

2 comments:

sakina bibi said...

Salam,
It's shameful looking at the sickening attitudes of the students, isn't it?

AZAM KUALA KANGSAR said...

Tak mencabarle kehidupan bila semua manusia dah jadu macam robot. Anggaple ianya sebagai cabaran. Ko kira betuah le sebab dapat pahala niat, tak payah susah2 ngajo hari tu dah dapat pahala.